dinsdag 5 maart 2013

Recept: vol-au-vent om te onthouden...

Recept: vol-au-vent om te onthouden...

Ik wil kroketten ! Veel kroketten ! 
En vol-au-vent met véél champignons !
Zou dat gaan kroketten in de oven ? 

Dat was het verzoek van mijn lief.
Heeft hij toch wel de chance dat ik dat ook heel erg lekker vind!.
Maar ook de pech dat ik dat nog maar 2 keer eerder zelf maakte.
De eerste keer was fantastisch lekker.
Maar de 2 de keer was zowat de laatste keer dat mijn eten totaal mislukte.
Ik heb het toen zelfs moeten weggooien en dat overkomt me niet vaak.
Smakeloze draden kip met saus die doorschijnend blubberend werd, zelfs met room er in .
Niet te vreten dus hup het toilet door...

Recept: vol-au-vent om te onthouden...

Maar ik vind dat zelf dus ook heel erg lekker en besloot het er toch nog eens op te wagen.
En het was een goede dag !
De ervaring van de eerste keer werd geëvenaard!
Maar zo lekker zeg !!!
Ken je dat gevoel, dat je zo echt kunt blijven kicken op zeer zeer lekker zelfgemaakt eten ? 
Ook mijn lief was heel content trouwens : ook de kroketten in de oven bleken goed geslaagd.
Het was helemaal wat hij in gedachten had.

Recept: vol-au-vent om te onthouden...

Ik weet niet of ze dat in Nederland ook eten eigenlijk. 
Maar in België is het een klassieker
Een beetje een ouderwetse klassieker ...
Maar terug te vinden op zowat elke tavernemenukaart

Ik gebruik mijn blog ook wel eens als opslag/naslagmedium voor mezelf ;)
En dit recept wil ik zeker en vast onthouden ! 
Het is samengesteld uit een paar internetrecepten.

Recept: vol-au-vent om te onthouden...

WAT GAAT ER IN ?
- kippenboutvlees , ge moet zelf maar kiezen hoeveel : afhankelijk van hoeveel porties je wil maken
- kippengehakt, ook afhankelijk van hoeveel je wil maken : een goede hoeveelheid is een 150 gram vlees per persoon
- een bakje champignons
- goeie kippenbouillon. Ik gebruikte bouillon uit een ' keteltje ' 
- bloem
- boter
- room
- peterselie ( vergeten op de foto, dedju ! ) 
- citroen
- kipkruiden

Recept: vol-au-vent om te onthouden...

 HOE MAAK JE HET ? 
- Kook de kip in de kippenbouillon in een klein kwartiertje gaar.
- Maak ondertussen balletjes van het gehakt met flink wat kippenkruiden onder gemengd.
- Die mogen mee in de kippenbouillon een 5-tal minuutjes koken.
- Giet het vlees af en vang de bouillon op.
- Snij de champignons in kwartjes en bak ze met een beetje boter en wat peper apart gaar.
- Maak de saus door eerst de boter te laten smelten en er bloem onder te roeren. Het is de bedoeling dat de saus wat dik wordt, dus er mag best wel wat bloem in.
- Giet er dan onder voortdurend roeren kippenbouillon bij. Eigenlijk maak je witte saus, maar dan met kippenbouillon in plaats van met melk.
Blijf roeren tot de saus dik en goed heet is.
- Dan mag er een beetje room bij, niet te veel, gewoon genoeg om de saus wat fluwelig te maken en wit.
- Scheur het kippenvlees in kleinere stukken en gooi ze mee in de saus. Ook de balletjes en de paddenstoelen mogen er nu bij.
- Roer goed dooreen en laat heel heet worden.
- Dien het op met citroen : ik vind het zelf superheerlijk om daar flink wat citroensap door te sprenkelen, maar niet iedereen houdt daarvan.

Recept: vol-au-vent om te onthouden...

Ik maakte er een salade bij van postelein, tomaat , pijpajuin en schijfjes babymaïs.
En ik vind het erg lekker om dan wat lepels saus tussen mijn salade te rommelen in mijn bord !
Met aardappelen is het ook erg lekker, of gewoon met brood...

smakelijk !
Meer recepten op deze pagina.

8 opmerkingen:

  1. Allez jong, het water loopt me in de mond...
    en hier zit ik met mijn boterhammeke met kaas ...
    Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou graag weten hoe je dat doet, kroketten in de oven ??? speciale kroketten die ik nog niet gespot heb in de diepvriezer ?? of speciale truuk ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. in delhaize kocht ik een pak minikroketten van mc cain maar ze hebben die ook van delhaize zelf. Op die doos stond dat je ze ook in de oven kan bereiden en dat heb ik dan ook gedaan : op een bakpapiertje, een klein half uurke en regelmatig eens omdraaien...
      Dat bleek wel enkel te kunnen met minikroketten want ik heb zowat elke zak en doos met kroketten vast gehad om dat na te kijken. ik denk dat gewone kroketten misschien te groot zijn en niet warm worden in het midden in de oven ? Mara misschien kan dat toch ook zenne.

      Verwijderen
  3. Hmmm, klinkt lekker, krijg er ook al zin in :)

    Maar euh snap iets niet goed, als je je kip gaat koken dan kan je toch net zo goed zelf je bouillonnetje trekken terwijl die kookt 'ik gebruik wel een hele kip), met een stuk prei, ui, wortel, peperbollekes, laurierblaadjes (enz, kan je googlen wat je evt nog erin wil) wordt ie zeker zo lekker als met zo'n potje en die sullen erin kieperen duurt nie tveel langer dan zo'n potje opendoen en erin gooien (allez die inhoud dus).

    ipv room doe ik 2 eierdooiers in de saus om te binden, ook keilekker en dan liefst met puree of frietjes en zo'n volauventbakje/koekje.
    Denk dat ik er morgen maar es ga maken.

    In nederland is het een koninginnehapje btw, denk zelfs dat volauvent eigenlijk alleen op het koekje slaat maar dat wij dat hebben overgenomen voor het gerecht op zich.

    Groetjes van An

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik kan idd zelf bouillon maken, maar dat duurt toch wel een beetje langer dan stukjes kip in kippenbouillon koken. Ik gebruik ook het liefst kippenboutvlees omdat ik niet gek ben van bijvoorbeeld droge kipfilet.
      De eierdooiers kwam ik ook in de internetrecepten tegen : ei én room. ik heb het ei weggelaten en niet gemist. De room zou ik missen want ik eet ( eigenlijk veel te ) graag room in eten ;)
      Bij ons wordt dat ook wel koninginnehapje genoemd trouwens, ik wist niet dat dat in nederland ook zo gekend was !
      Het koekje heb ik zo gelaten : dat vind ik alleen lekker zelf vers gemaakt en mey kroketten er bij vond ik dat niet nodig.
      en...
      smakelijk morgen !!!! :-)

      Verwijderen
  4. Dat ziet er zeer smakelijk uit. In Nederland heet het ragout (champignon ragout of kippenragout,....)
    Ik maak het ook wel eens en het lukt eigenlijk altijd wel.

    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kroketten in de oven gaat perfect! En is minder vettig dan in olie.

    Je vol-au-vent ziet er ook wel héél lekker uit. Denk dat ik mezelf eens ga uitnodigen bij jou. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com