dinsdag 22 november 2011

Recept: gegratineerde spruitjes

Ze zeggen wel eens dat je om iets te leren lusten, je het een keer of 10 geproefd moet hebben.
Dat heeft dan bij mij wat betreft spruitjes wel wat meer keren nodig gehad.
Maar het is gelukt !
sinds een paar jaar vind ik ze zelfs lekker !
En dat begon met dit receptje...

Recept: gegratineerde spruitjes


benodigdheden  :

- spruiten
- gelderse rookworst
- aardappelen
- bloem
- boter
- melk
- geraspte kaas ( of paneermeel als je dat liever hebt )
- peper, zout en nootmuskaat

Recept: gegratineerde spruitjes

hoe maak je het ?

- kuis de spruitjes en kook ze in een kwartiertje gaar in gezouten water
- maak een bechamelsaus : boter smelten, witte bloem erbij en roeren met de garde, melk en een beetje kookvocht erbij tot je een dikke witte saus krijgt en kruiden met peper, zout en nootmuskaat
- snij de gelderse rookworst in schijven
- meng de rookworst met de spruiten in een ovenschotel en begiet het hele zooitje met de saus
- bestrooi met gemalen kaas
- en steek een 20 minuutjes in een voorverwarmde oven, op het einde nog effe onder de grill voor een korstje
- lekker met een gewoon gekookt aardappeltje

En zo lust ik spruitjes dus heel erg graag de laatste jaren !


Lust jij spruiten ?
En hoe maak jij ze ?  


11 opmerkingen:

  1. Grappig, dit weekend gingen we eten in de Bolivar en Jos vertelde net hetzelfde.. gegratineerde spruitjes zijn lekker. Ik maak ze ook met spekjes en tomaten en wat suiker hetgeen ook lekker is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmm... lekker receptje! Spruitjes zijn heerlijk, ik kook ze een beetje, giet ze af en bak ze in een pannetje met wat spekjes, prei enzo. Of mee in de wok... Heerlijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. alleen, diepvriesspruitjes bij mij, anders liggen ze teveel op de maag. Ik kook ze, bak ze nadien en doe er gekarameliseerde kastanjes bij !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. op die manier heb ik ze nog nooit klaargemaakt. denk wel dat het zo erg moet smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik maak er altijd een stamppot van. Spruitjes 10 minuutjes koken en lekker fijn stampen met kruimige aardappelen. Balletje gehakt erbij en zelfs de kinderen smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Brrr spruitjes, ik krijg al gruwel-gruwel over me heen als ik er nog maar aan denk.
    Bweik !!

    Zelfs als ik ze zie, dan krijg ik al rillingen. En dan die geuuur !

    Fin... wel duidelijk dat ik het niet graag eet zeker? ;-) Ik zou het toch nog eens moeten proberen, moedig van je om zo dikwijls te proeven (jaja, mijn mama zegt dat ook: 'proef NOG eens, je moet dat leren eten'), het zal toch niet meer voor dit jaar zijn :D

    BeantwoordenVerwijderen
  7. zoveel lekkere receptjes ! ik ga denk ik veel spruiten eten deze winter ;) !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij eten ze gewoon gekookt met aardappeltjes, vlees en een sausje en zelfs mijn kinderen vinden ze lekker (dat was wat mij enorm verbaasde een paar weken geleden!).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. gestoofd met een ajuintje en eventueel spekjes... veel nootmuskaat - gekookte aardappeltjes en een goei kotelet !
    maar ik kan absoluut niet van de net afgekookte spruitjes blijven... mmmmmmm het water komt me al in de mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het stoofpotje met spruitjes en rookworst van jeroen meus is hier de max.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik braad gehaktballetjes ter grote van spruitjesen dan de balletjes met de gekookte spruiten samen in een schaal met pinda sate saus heerlijk vinden ook de kinderen

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com